O nas

Witamy w świecie egzotycznych owoców

Jesteśmy ludźmi pełnymi energii i optymizmu. Chcemy zaproponować Tobie nasz egzotyczny, owocowy raj. Pragniemy przedstawić naszą ofertę naturalnego mrożonego miąższu brazylijskiej firmy Frutamil LTDA, której produkty dystrybuujemy na terenie Polski. Oferowany przez nas asortyment to jedyne takie na polskim rynku „SuperOwoce” niepasteryzowane w formie mrożonego miąższu (pulpy, puree, sok z miąższem) bez dodatku cukru. Wyjątkowość naszej oferty – to przede wszystkim pełnowartościowy miąższ, z którego wyczarujesz nie tylko sok, ale również skomponujesz doskonały owocowy deser. W swojej ofercie mamy również puree oraz skoncentrowane puree z Superowoców dla przemysłu – w 200 l beczkach.

SPRAGNIONY DŻUNGLI ? SIĘGNIJ PO MIĄŻSZ !!! poczujesz otaczającą cię dżunglę, zapach tropiku, radość, witalność i jedyny taki smak, którego już nigdy nie zapomnisz!

Dostarczamy najwyższej jakości produkty wellness. Kierujemy się zasadą: jedz naturalne jak najmniej przetworzone produkty, a takimi właśnie są nasze mrożone i niepasteryzowane dary Amazonii tak trudno dostępne w Polsce. Polecamy szczególnie zimą gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców.

Oferujemy miąższ unikalny w skali światowej, ponieważ nie jest pasteryzowany, a tylko głęboko mrożony, zachowuje w ten sposób chemiczne i organoleptyczne cechy świeżych owoców. Zebrane owoce są starannie wyselekcjonowane oraz dojrzałe w brazylijskim słońcu, co gwarantuje najwyższą jakość i 100% natury, bez barwników i konserwantów. Nasz miąższ jest żywnością o wysokiej wartości odżywczej, która łączy przyjemność i zdrowie.

FrutamilNasz dostawca:

Przedsiębiorstwo Frutamil „Soki i owoce” LTD zostało założona w 1990 roku . Ideą zakładu produkcyjnego było stworzenie możliwości oferowania swoim klientom produktów z owoców sezonowych, które byłyby dostępne przez cały rok.

Wszystko zaczęło się w 1981 roku, kiedy Jose Roberto Martins, założyciel, otworzył pijalnię soków na południowym wybrzeżu stanu San Paulo. Przed wakacjami, Joseph zapobiegawczo zwiększał zapasy, aby realizować zamówienia klientów. Niestety niekorzystna aura sprawiła, że znacznie mniejsza ilość turytów przyjechała na wybrzeże. Istniało zatem ryzyko, że zgromadzone przez Jose zapasy świeżych owoców zepsują się. Jose zaczął szukać rozwiązania aby temu zapobiec, eksperymentował w procesie mrożenia owoców tak aby zachować ich naturalny smak i pozostałe właściwości. Zastosowana przez Jose metoda opiera się na głębokim zamrożeniu miąższu owocu, a następnie przechowywaniu w temperaturze -18 oC. W ten właśnie sposób Jose ominął proces pasteryzacji, który jak wiadomo znacznie pozbawia owoce właściwości odżywczych, witamin (np. witaminy C) i mikroelementów.

Z biegiem czasu zdobył odpowiednie doświadczenie, i stał się ekspertem w tej dziedzinie. To otworzyło firmie nowe możliwości. W ten sposób konsumenci mieli zapewniony dostęp do wszelkiego rodzaju owoców przez cały rok, nawet do tych które są dostępne jedynie w sezonie.

foto-budynek-frutamilOd tego czasu przedsiębiorstwo Frutamil dostarcza klientom HoReCa czyli restauracje, kawiarnie, bary, hotele, itp. zamrożone puree owocowe do przygotowania: sorbetów, musów, galaretek, lodów, ciast i innych deserów.

Wraz z rozwojem przedsiębiorstwa koniecznym stało się wybudowanie nowego zakładu produkcyjnego, aby zwiększyć moce przerobowe. Dzięki nowemu zakładowi pozyskano 2.500m2 powierzchni produkcyjnej. Ta nowa jednostka została zbudowana w Pratana w stanie Sao Paulo, gdzie na dodatek przedsiębiorstwo Jose odkryło źródło wody mineralnej.

Proces produkcji

Owoce przechodzą rygorystyczny i skomplikowany proces produkcji. Monitoring prowadzony jest już począwszy od zbioru owoców, przez transport do fabryki, gdzie są myte, czyszczone i wysyłane za pomocą przenośnika do procesu sprasowania.

Kolejnym krokiem jest zapakowanie miąższu w hermetyczne, atestowane do kontaktu z żywnością woreczki, które zapewniają ochronę produktu przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Tak przygotowany produkt wprowadzany jest do tzw. tunelu zamrażania, co najlepiej gwarantuje zachowanie chemicznych i organoleptycznych właściwości świeżych owoców.