Owoce

Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie

Odpowiedź ta nie jest oczywista – owoce jeść nie tylko warto, ale wręcz trzeba. Zgodnym chórem wypowiadają się na ten temat dietetycy, lekarze i… amatorzy egzotycznych smakołyków. Owoce zachwycają bajecznymi kolorami i soczystym miąższem oraz oryginalnymi smakami, stanowiącymi niebiańską ucztę dla podniebienia. Podział na warzywa i owoce jest w gruncie rzeczy kwestią umowną, zazwyczaj jednak za owoce uważa się te części roślin, które zawierają nasiona i odżywczy miąższ (uwaga! należą do nich również orzechy), natomiast warzywami nazywamy tradycyjnie bulwy, kwiaty, korzenie i inne jadalne części roślin. Poza poczciwymi jabłkami, gruszkami i wiśniami, znanymi pod nasza szerokością geograficzną niemal od zawsze, istnieją setki rodzajów egzotycznych owoców o zadziwiających kształtach występujących w bardzo odległych zakątkach naszej planety. Odkąd stały się dostępne u nas, można bez trudu zafundować sobie owocową podróż dookoła świata obfitującą we wspaniałe wrażenia i mnóstwo niespodzianek.

Owocowa podróż dookoła świata

Ludzie jadali owoce od zawsze. Wiele dyskusji odbyło się na temat zakazanego owocu, który zerwała rajska Ewa z drzewa rosnącego w Edenie. Chcielibyście spróbować rajskiego jabłka? Niewykluczone, że był to uprawiany w krajach śródziemnomorskich, a wywodzący się z Indii cytron słynący z pysznej skórki wykorzystywanej do wyrobu słodyczy. A może macie ochotę na coś bardziej egzotycznego? Skosztujcie Gujawy, zwanej też gruszlą prosto z Karaibów, której owoce można spożywać na surowo lub użyć do przygotowania smakowitych deserów. Godny uwagi jest również flaszowiec, nazywany poetycko Graviolą o słodkawo – kwaśnym smaku przypominającym krem z poziomek i ananasów lub brazylijska jagoda Açai mający w sobie więcej substancji chroniących komórki przed wolnymi rodnikami niż jakikolwiek inny owoc na świecie. Równie zdrowa jest Acerola obfitująca w witaminę C, podnoszącą naturalną odporność organizmu. Smakowita jest też Carambola spotykana w Brazylii i Indonezji idealna do słodko kwaśnych soków błyskawicznie gaszących pragnienie. Wspaniałym zapachem urzeka pochodząca z Ameryki Południowej brazylijska Marakuja, której miąższ można jeść na surowo albo wykorzystać do przyrządzenia orzeźwiającego soku i smakowitych lodów. Lista aromatycznych i urzekających smakiem owoców jest długa. Wystarczy przeczytać ich zmysłowe nazwy (na przykład Persymona, Lulo czy Tamarillo), aby apetyt na owocowe co nieco natychmiast wzrósł. Kosztujcie, eksperymentujcie i zachwycajcie się – dla zdrowia, urody i frajdy!