Acai

acaiAçai (czyt. Asai) to jagoda brazylijska (Euterpa warzywna, Euterpe Oleracea)

Zawdzięczamy ją lasom deszczowym Ameryki Południowej czyli tzw. Dżungli Amazońskiej. To właśnie w niej rosną kwitnące przez cały rok palmy rodzące te niepozorne, purpurowo-czarne owoce, zbierane pomiędzy lipcem a grudniem.

Miąższ jagody Açai obfituje w:

  • Antyoksydanty (znane też jako przeciwutleniacze, chroniące komórki przed działaniem wolnych rodników). Warto dodać, że 100 g Açai zawiera więcej antyoksydantów niż 100 g jakiegokolwiek innego owocu;
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 9;
  • Witaminy A, C, E, D;
  • Witaminy z grupy B: B1, B2, B3;
  • Białka roślinne;
  • Błonnik;
  • Potas;
  • Fosfor;
  • Żelazo;
  • Wapń

Owoce Açai zawierają wyjątkową kombinację witamin oraz mikroelementów, korzystnie wpływających na zdrowie. Dzięki zawartej w Açai witaminie C, organizmowi łatwiej jest przyswoić optymalną ilość żelaza.

Ciekawostka: osoby uprawiające sporty często spożywają posiłki na bazie jagody Açai – ułatwiają one regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.

A skoro już mowa o posiłkach – Açai to owoc, który jest wręcz stworzony do wykorzystania także w czasie eksperymentów kulinarnych:

  • w połączeniu z syropem z guarany tworzy bardzo smaczną czekoladową kompozycję, która dodatkowo posiada właściwości energetyzujące (z tego względu tak przygotowanego deseru nie powinno się podawać dzieciom!);
  • świetnie smakuje w połączeniu z takimi owocami jak banany, truskawki czy mango.

Koktajle i desery przygotowane z wykorzystaniem syropu z guarany nie wymagają dodawania cukru.

Ciekawostka: jagoda Açai znakomicie orzeźwia, a jej czekoladowy posmak (wyczuwalny np.
w koktajlach na bazie mleka) sprawia, że jest wyjątkowo smaczna. Nie ma znaczenia z czym połączy się Açai – w efekcie zawsze uzyskuje się pełnowartościowy i smaczny suplement diety (może być to koktajl, sok czy energy drink).

Açai dla zdrowia

Współcześnie coraz większą uwagę zwracamy na to co jemy. Ale spożywanie produktów organicznych i ekologicznych to nie tylko styl życia – to także wyraz troski o zdrowie własne
i zdrowie najbliższych nam osób.

Coraz liczniejsza grupa osób chce odżywiać się zdrowo i zapewniać swojemu organizmowi wyłącznie to, co dla niego najlepsze. Dlatego też zadbaliśmy, by nasz produkt całkowicie spełniał ww. oczekiwania.

Oferowany przez nas produkt – pulpa (czyli miąższ) z Açai, zapewnia organizmowi najważniejsze składniki odżywcze. Zawdzięcza to odpowiedniemu procesowi produkcji.

Aby pulpa była pełnowartościowa, należy w odpowiedni sposób ją przygotować. Uzyskuje się ją wyłącznie ze świeżego owocu jagody, następnie głęboko zamraża i przechowuje w temperaturze -18°C. To właśnie dzięki temu zabiegowi nasz produkt jest jedyny w swoim rodzaju. Nie poddajemy pulpy procesowi pasteryzacji (gotowaniu), do minimum ograniczając technologiczne przetwarzanie owocu. Dzięki temu Açai zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne i odżywcze.

Dodatkowa uwaga: ze względu na duże zainteresowanie właściwościami odchudzającymi Açai informujemy, że najnowsze badania wykazały istotny wpływ tego owocu na proces redukcji wagi. Z tego też względu nie zaleca się spożywania większej ilości niż 300 g miąższu z jagody dziennie.

Ciekawostka: nasz produkt w postaci mrożonej zachowuje właściwości świeżego owocu! Dzięki temu można cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i korzystać z jego dobrodziejstw bez względu na porę roku!

Dowiedz się więcej: