Cacao Białe Kakao

cacao - owocZnane na świecie kakao kojarzone jest z przede wszystkim z proszkiem kakaowym o ciemno brązowym kolorze, które wykorzystywane jest w produkcji czekolady. Jednak niewiele osób wie, że z ziaren kakao pozyskuje się również sok, który potocznie określa się białym kakao. Sok ten charakteryzuje się niepowtarzalnym, oryginalnym smakiem, o pysznej kremowej i delikatnej kwaskowatej nucie. Jest wspaniałą bazą do mieszania z innymi sokami owocowymi lub owocami np. bananem, mango, grejpfrutem różowym. Owoc kakaowca zawiera dużo witamin i minerałów oraz podobnie jak „raw cacao” w antyoksydanty. Poza tym sok z miąższem jest bardzo bogaty w białko co czyni go popularnym napojem energetycznym w brazylijskich siłowniach przed, podczas i po treningu.

Informacje o wartościach odżywczych 100 g
Składniki Wartość GDA*
Wartość energetyczna 71 kcal 2,8 %
Węglowodany (g) 16,5 4,40 %
Białka (g) 2,8 5,6 %
Tłuszcze (g) 16,5 20,63 %
Tłuszcze nasycone (g) 0 0 %
Cholesterol (g) 0 0 %
Błonnik pokarmowy (g) 1,1 3,67 %
Wapń (mg) 6 0,75 %
Żelazo (mg) 0,7 5 %
Sód (mg) 0 0,0 %
* wartości w oparciu o dietę 2000 kcal lub 8400 kJ.