Goiaba Gujawa

Gujawa - GoiabaGujawa– Gruszla Właściwa (Psidium guajava) – znana jest też jako guawa, guajawa, gojawa część z tych nazw są spolszczeniami np z portugalskiego: Goiaba czy angielskiego Guava.

Gujawa to wiecznie zielony krzew lub małe drzewko. Dorasta do 6 – 10 m wysokości. Pochodzi z środkowej i północnej części Ameryki Południowej. Rozpowszechniona w XVII w. przez Hiszpanów na obszarze Azji południowo-wschodniej. Obecnie gujawa uprawiana jest w wielu innych częściach świata, zwłaszcza w regionach tropikalnych i subtropikalnych.

Gujawa jest owocem tropikalnym z zieloną lub żółtą skórą zależności od gatunku.

Miąższ gujawy jest soczysty, czerwonawy o bardzo silnym charakterystycznym zapachu – trochę podobnym do grejpfruta, natomiast w smaku bez charakterystycznej goryczki.

Gujawa jest bogata witaminę C, witaminę A, witamin z grupy B (B1, B2), niacyny PP i wysoka zawartość błonnika. Ponadto owoc zawiera dużo mikroelementów jak: potas, wapń, żelazo i kwas foliowy.

Sok z gujawy jest korzystny w leczeniu astmy, nadciśnienia tętniczego i przedłużających się miesiączek. Wpływa również korzystnie wzmocnieniu serca oraz pomaga w utracie wagi. Gujawa łagodzi trądzik i wzmacnia układ pokarmowy poprzez poprawę perystaltyki jelit – zawiera dużo błonnika.

 

Informacje o wartościach odżywczych 100 g
Składniki Wartość GDA*
Wartość energetyczna 51 kcal / 214 kJ 2,60 %
Węglowodany (g) 12 4 %
Białka (g) 0,80 2 %
Tłuszcz (g) 0,60 1,09 %
Tłuszcze nasycone (g) 0 0 %
Tłuszcze (g) 0 0 %
Błonnik (g) 5,4 21,60 %
Wapń (mg) 20 2 %
Żelazo (mg) 0,3 2,10 %
Sód (mg) 0 0 %
* wartości w oparciu o dietę 2000 kcal.