Marakuja Męczennica

marakuja-dzungla-kadr

 

Marakuja – Męczennica jadalna (Passiflora edulis)
ang. Passion Fruit

 

 

 

 

Męczennica jadalna występuje w dwóch naturalnych odmianach:
– żółta marakuja ang. Yellow Passion Fruit (P. edulis f. flavicarpa), prawdopodobnie pochodzi z dorzecza Amazonii w Brazylii.
– fioletowa marakuja ang. Purple Passion Fruit (Passiflora edulis L.) pochodzi z obszaru południowej Brazylii, Paragwaju i Argentyny.

W chwili obecnej wyhodowano kilka odmian pośrednich, które miały być pomiędzy bardziej kwaśną odmianą żółtą, a mniejszą fioletową, a przy tym były mniej wrażliwe na warunki klimatyczno-glebowe. Ułatwiło to sadzenie i hodowlę w wielu regionach świata.

W XIX wieku nasiona odmiany fioletowej męczennicy, która pochodzi ze strefy subtropikalnej zostały przewiezione do Australii następnie Afryki i Ameryki Północnej, gdzie przyjęła się znakomicie. Aktualnie fioletowa marakuja uprawiana jest głównie w Afryce i Indiach, natomiast żółta marakuja w Brazylii, Peru i Ekwadorze.

Marakuja jest wieloletnim pnączem dorastającym do 15-20 m długości. Wszystkie Passiflory słyną ze swoich przepięknych białych kwiatów z koroną w barwach od fioletowej do różowej. W świecie botaniki uważa się że są jednymi z najpiękniejszych kwiatów tak jak storczyki.

Nazwa „marakuja” pochodzi od brazylijskiego indiańskiego słowa maraú-ya i odnosi się do charakterystyki owocu. W tym bowiem języku „marahu” znaczy „owoc” a „ma-râ-ú” – „coś, co je się jednym haustem”. Połączenie tych dwóch wyrazów nadaje znaczenie “owocu, który je się jednym haustem”. Natomiast przez pierwszych hiszpańskich misjonarzy została nazwana „kwiatem Męki Pańskiej” lub męczennicą (w języku łacińskim: Pasjo – cierpienie i Flos – kwiat” – Passiflora). W części kwiatu wiedzieli symbole religijne, które przypominały im narzędzia męki Chrystusa. Symbolem nieba jest błękit kwiatów , cały przykoronek, wyraźnie jest kopią korony cierniowej, pylniki uznawano za młoty, znamiona słupka za gwoździe, płatki i działki reprezentowały 10 apostołów (bez Piotra i Judasza). Z kolei liście są pięciopalczaste, przypominające budową dłoń człowieka i miały przypominać ręce oprawców oraz ostrza włóczni, wąsy czepne podobne do biczy i sznury.

Marakuja ma kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku kwaśnym i silnym aromatycznym zapachu.

W medycynie, passiflora – marakuja używana jest:

  • w uśmierzaniu dolegliwości bólowych,
  • jako środek przeciwdrgawkowy,
  • środek który wzmacnia serce i poprawia pracę serca (nasercowy),
  • obniża ciśnienie krwi,
  • środek zmniejszający stres,
  • wspomaga w przypadku wyczerpana nerwowego,
  • środek uspokajający,
  • dobre wyniki w leczeniu histerii, neurastenii i zaburzeń snu,
  • zmniejsza nerwobóle,
  • działa rozkurczowo w chorobach wewnętrznych takich jak bóle, kolki czy skurcze.
  • w leczeniu astmy, częstoskurczu i półpaśca,
  • środek dezynfekujący,
  • lek przeciwrobaczy
  • w leczeniu alkoholizmu i narkomanii – Do leczenia alkoholizmu i narkomanii używamy naparu z suszonego ziela.
  • środek o działaniu ściągającym, wygładzającym, głęboko odżywiającym skórę (kosmetologia),

 

Spożywanie Marakui dodaje energii i wspomaga również działanie układu nerwowego. Spektrum działania substancji zawartych w roślinach passiflory jest dużo większe, zostały podane tu tylko główne kierunki w leczeniu niektórych dolegliwości.

Właściwości odżywcze

Owoce marakui bogate są w witaminy (w 100g):

  • Witamina A: 40 µg,
  • Witamina C: 24 mg,
  • Witamina E: 0,4 mg,
  • Witamina K: 10 µg,
  • beta karoten,
  • Witaminy B-kompleks:
    • Witamina B6: 0,4 mg,
    • Ryboflawina czyli Witamina B2: 0,1 mg,
    • Niacyna czyli Witamina B3: 2 mg,
    • Witamina B5: 0,2 mg,
    • Biotyna czyli Witamina B7 / Witamina H: 5 µg,
    • Witamina B9: 20 µgi.

W Męczennicy znajdziemy także znaczne ilości mikro i makroelementów jak:

  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • magnezu,
  • dużo błonnika
  • alkaloidy takie jak : Harman, karotenoidy, Teobromina.

Proponowany przez nas miąższ z marakui jest przepyszny, możesz komponować go w najbardziej wymyślny sposób i wyczarować apetyczne smaki.