Marakuja Męczennica
Marakuja – Męczennica jadalna (Passiflora edulis)
ang. Passion Fruit
Męczennica jadalna występuje w dwóch naturalnych odmianach:
- żółta marakuja ang. Yellow Passion Fruit (P. edulis f. flavicarpa), prawdopodobnie pochodzi z dorzecza Amazonii w Brazylii.
- fioletowa marakuja ang. Purple Passion Fruit (Passiflora edulis L.) pochodzi z obszaru południowej Brazylii, Paragwaju i Argentyny.
W chwili obecnej wyhodowano kilka odmian pośrednich, które miały być pomiędzy bardziej kwaśną odmianą żółtą, a mniejszą fioletową, a przy tym były mniej wrażliwe na warunki klimatyczno-glebowe. Ułatwiło to sadzenie i hodowlę w wielu regionach świata.
W XIX wieku nasiona odmiany fioletowej męczennicy, która pochodzi ze strefy subtropikalnej zostały przewiezione do Australii następnie Afryki i Ameryki Północnej, gdzie przyjęła się znakomicie. Aktualnie fioletowa marakuja uprawiana jest głównie w Afryce i Indiach, natomiast żółta marakuja w Brazylii, Peru i Ekwadorze.
Marakuja jest wieloletnim pnączem dorastającym do 15-20 m długości. Wszystkie Passiflory słyną ze swoich przepięknych białych kwiatów z koroną w barwach od fioletowej do różowej. W świecie botaniki uważa się że są jednymi z najpiękniejszych kwiatów tak jak storczyki.
Nazwa „marakuja” pochodzi od brazylijskiego indiańskiego słowa maraú-ya i odnosi się do charakterystyki owocu. W tym bowiem języku „marahu” znaczy „owoc” a „ma-râ-ú” – „coś, co je się jednym haustem”. Połączenie tych dwóch wyrazów nadaje znaczenie “owocu, który je się jednym haustem”. Natomiast przez pierwszych hiszpańskich misjonarzy została nazwana „kwiatem Męki Pańskiej” lub męczennicą (w języku łacińskim: Pasjo – cierpienie i Flos – kwiat” – Passiflora).
W części kwiatu wiedzieli symbole religijne, które przypominały im narzędzia męki Chrystusa. Symbolem nieba jest błękit kwiatów , cały przykoronek, wyraźnie jest kopią korony cierniowej, pylniki uznawano za młoty, znamiona słupka za gwoździe, płatki i działki reprezentowały 10 apostołów (bez Piotra i Judasza). Z kolei liście są pięciopalczaste, przypominające budową dłoń człowieka i miały przypominać ręce oprawców oraz ostrza włóczni, wąsy czepne podobne do biczy i sznury.
Marakuja ma kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku kwaśnym i silnym aromatycznym zapachu.
W medycynie, passiflora – marakuja używana jest:
- w uśmierzaniu dolegliwości bólowych,
- jako środek przeciwdrgawkowy,
- środek który wzmacnia serce i poprawia pracę serca (nasercowy),
- obniża ciśnienie krwi,
- środek zmniejszający stres,
- wspomaga w przypadku wyczerpana nerwowego,
- środek uspokajający,
- dobre wyniki w leczeniu histerii, neurastenii i zaburzeń snu,
- zmniejsza nerwobóle,
- działa rozkurczowo w chorobach wewnętrznych takich jak bóle, kolki czy skurcze.
- w leczeniu astmy, częstoskurczu i półpaśca,
- środek dezynfekujący,
- lek przeciwrobaczy
- w leczeniu alkoholizmu i narkomanii – Do leczenia alkoholizmu i narkomanii używamy naparu z suszonego ziela.
- środek o działaniu ściągającym, wygładzającym, głęboko odżywiającym skórę (kosmetologia),
Spożywanie Marakui dodaje energii i wspomaga również działanie układu nerwowego. Spektrum działania substancji zawartych w roślinach passiflory jest dużo większe, zostały podane tu tylko główne kierunki w leczeniu niektórych dolegliwości.
Właściwości odżywcze
Owoce marakui bogate są w witaminy (w 100g):
- Witamina A: 40 µg,
- Witamina C: 24 mg,
- Witamina E: 0,4 mg,
- Witamina K: 10 µg,
- beta karoten,
- Witaminy B-kompleks:
- Witamina B6: 0,4 mg,
- Ryboflawina czyli Witamina B2: 0,1 mg,
- Niacyna czyli Witamina B3: 2 mg,
- Witamina B5: 0,2 mg,
- Biotyna czyli Witamina B7 / Witamina H: 5 µg,
- Witamina B9: 20 µgi.
W Męczennicy znajdziemy także znaczne ilości mikro i makroelementów jak:
- żelazo,
- wapń,
- fosfor,
- cynk,
- magnezu,
- dużo błonnika
- alkaloidy takie jak : Harman, karotenoidy, Teobromina.
Proponowany przez nas miąższ z marakui jest przepyszny, możesz komponować go w najbardziej wymyślny sposób i wyczarować apetyczne smaki.