Nerkowiec

Caju - owoc nerkowca

Caju zwany nerkowcem zachodnim jest bliskim krewniakiem mango. Kształtem przypomina gruszkę. Pochodzi z
tropikalnej części Ameryki Południowej i jest uprawiany w północnej i północno-wschodniej części Brazylii.

Nerkowiec jest jednym z nielicznych drzew który rodzi dwa owoce :

  • Orzechy nerkowca
  • Jabłka nerkowca

Orzechy nerkowca są wszystkim bardzo dobrze znane i nie wymagają bliższego przedstawienia, natomiast nie wielu z nas zdaje sobie sprawę z istnienia jabłek nerkowca.

Jabłka nerkowca są czerwone lub żółte i jadalne jest jądro jabłka czyli mięsiste części nerkowca. Miąższ jest soczysty i ma jasnożółty kolor o kwaskowato-słodkim smaku i dość „osobliwym” zapachu.

100% puree (miąższ) lub sok dla przeciętnego europejczyka jest raczej nie smaczny, ale doskonały do przygotowywania różnego rodzaju koktajli i smoothies. Można np. zmiksować koktajl „Biała truskawka” nie używając truskawek (gratka dla uczulonych na truskawki). Otrzymujemy koktajl jogurtowy o smaku i zapachu białej truskawki czyli takiej już prawie dojrzałej ale jeszcze nie czerwonej, które są chętnie zjadane przez dzieci w ogródku babci. Dokładny przepis w zakładce „Przepisy”.