Mus z Marakui

Mus z Marakui to doskonały brazylijski deser w swej prostocie.

Brazylijska (żółta) marakuja – to odmiana kwaśna, dzięki temu mus tężeje bez dodatku żelatyny.

Składniki:

  • 350 g słodkiej śmietanki 36%Skladniki musu z Marakui
  • tyle samo mleka skondensowanego słodzonego (350g)
  • około 150 gr puree z Marakui Frutamil bez pestek
  • 30-40 gr Marakuja puree z pestkami Frutamil.


Sposób przygotowania:

Czas przygotowania max 10 minut.

Marakuję z pestkami będzie wykorzystana do polewy owocowej, w tym celu odcinamy ze 100 g mrożonki około 1/3 lub więcej. Odstawiamy  w małej miseczce aby się rozmroziło.

Następnie Marakuję bez pestek (nie czekamy aż się rozmrozi) miksujemy blenderem ze śmietaną i mlekiem skondensowanym. Blender rozbije nam zamrożoną Marakuję i połączy  z pozostałymi składnikami. Zakładamy końcówkę do ubijania śmietany i ustawiamy czas na około 4-5 minut.  Gdy mus zgęstnieje, przelewamy do przygotowanych w między czasie np salaterek i odstawiamy do lodówki aby stężało.

Nasz mus przed podaniem polewamy rozmrożoną Marakują z pestkami.

Mus z Marakui

Mus z Marakui