Ananas
Ananas to najbardziej popularny i znany owoc tropikalny Ameryki Południowej, o wyjątkowo intensywnym i charakterystycznym zapachu. Soczysty owocostan wyrasta na szczycie krótkiej łodygi zakończonej rozetą kolczastych liści. Jego orzeźwiający słodko-kwaśny smak jest doskonały do soków i drinków, idealne podczas upalnej aury. Wyśmienicie współgra z sokami prawie wszystkich owoców.
Właściwości odżywcze Ananasa
Owoc bogaty w witaminy: C, beta-karoten (prowitamina A), witaminy z grupy B i składników mineralnych takich jak potas, magnes i wapń. Zawiera on także silny enzym zwany bromelaina, która według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwzapalne, rozkłada białka przez co ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych z żywności. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe w kontuzjach sportowych.
Informacje o wartościach odżywczych 100 g | ||
Składniki | Wartość | GDA* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 58,3 kcal / 206 kJ | 3 % |
Węglowodanów (g) | 14 | 5 % |
Białka (g) | 0,36 | 1 % |
Całkowita zawartość tłuszczu (g) | 0,1 | 0 % |
Błonnik pokarmowy (g) | 1,3 | 5 % |
Wapnia (mg) | 16 | 2 % |
Potas (mg) | 168 | 8 % |
Witamina C (mg) | 27,2 | 27 % |
Witamina B1 (mcg) | 80 | 7 % |
Żelazo (mg) | 0,5 | 3,62 % |
Magnez (mg) | 14 | 5 % |
* Dzienne wartości w oparciu o dietę 2000 kcal. |