Znane na świecie kakao kojarzone jest z przede wszystkim z proszkiem kakaowym o ciemno brązowym kolorze, które wykorzystywane jest w produkcji czekolady. Jednak niewiele osób wie, że z ziaren kakao pozyskuje się również sok, który potocznie określa się białym kakao. Sok ten charakteryzuje się niepowtarzalnym, oryginalnym smakiem, o pysznej kremowej i delikatnej kwaskowatej nucie. Jest wspaniałą bazą do mieszania z innymi sokami owocowymi lub owocami np. bananem, mango, grejpfrutem różowym. Owoc kakaowca zawiera dużo witamin i minerałów oraz podobnie jak „raw cacao” w antyoksydanty. Poza tym sok z miąższem jest bardzo bogaty w białko co czyni go popularnym napojem energetycznym w brazylijskich siłowniach przed, podczas i po treningu.
Informacje o wartościach odżywczych 100 g
Składniki
Wartość
GDA*
Wartość energetyczna
71 kcal
2,8 %
Węglowodany (g)
16,5
4,40 %
Białka (g)
2,8
5,6 %
Tłuszcze (g)
16,5
20,63 %
Tłuszcze nasycone (g)
0
0 %
Cholesterol (g)
0
0 %
Błonnik pokarmowy (g)
1,1
3,67 %
Wapń (mg)
6
0,75 %
Żelazo (mg)
0,7
5 %
Sód (mg)
0
0,0 %
* wartości w oparciu o dietę 2000 kcal lub 8400 kJ.