Gujawa to wiecznie zielony krzew lub małe drzewko. Dorasta do 6 – 10 m wysokości. Pochodzi z środkowej i północnej części Ameryki Południowej. Rozpowszechniona w XVII w. przez Hiszpanów na obszarze Azji południowo-wschodniej. Obecnie gujawa uprawiana jest w wielu innych częściach świata, zwłaszcza w regionach tropikalnych i subtropikalnych.
Gujawa jest owocem tropikalnym z zieloną lub żółtą skórą zależności od gatunku.
Miąższ gujawy jest soczysty, czerwonawy o bardzo silnym charakterystycznym zapachu – trochę podobnym do grejpfruta, natomiast w smaku bez charakterystycznej goryczki.
Gujawa jest bogata witaminę C, witaminę A, witamin z grupy B (B1, B2), niacyny PP i wysoka zawartość błonnika. Ponadto owoc zawiera dużo mikroelementów jak: potas, wapń, żelazo i kwas foliowy.
Sok z gujawy jest korzystny w leczeniu astmy, nadciśnienia tętniczego i przedłużających się miesiączek. Wpływa również korzystnie wzmocnieniu serca oraz pomaga w utracie wagi. Gujawa łagodzi trądzik i wzmacnia układ pokarmowy poprzez poprawę perystaltyki jelit – zawiera dużo błonnika.
| Informacje o wartościach odżywczych 100 g | ||
| Składniki | Wartość | GDA* |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 51 kcal / 214 kJ | 2,60 % |
| Węglowodany (g) | 12 | 4 % |
| Białka (g) | 0,80 | 2 % |
| Tłuszcz (g) | 0,60 | 1,09 % |
| Tłuszcze nasycone (g) | 0 | 0 % |
| Tłuszcze (g) | 0 | 0 % |
| Błonnik (g) | 5,4 | 21,60 % |
| Wapń (mg) | 20 | 2 % |
| Żelazo (mg) | 0,3 | 2,10 % |
| Sód (mg) | 0 | 0 % |
| * wartości w oparciu o dietę 2000 kcal. | ||
This website uses cookies.