Acai Bowl bez dodatku cukru
Acai Bowl – Acai na Tigela czyli Acai w misce
Składniki Acai Bowl:
- 150 g-200 g puree Acai 100%
- banan (dojrzały) lub truskawki/jagody/czarna porzeczka/ parę kawałków dojrzałego ananasa
- 40 ml soku jabłkowego/pomarańczowego (tłoczony lub świeżo wyciskany ze słodkich odmian)
- Granola (musli)
- świeże owoce,
- opcjonalnie: orzechy/wiórki kokosowe/nasiona/surowe kakao
- Opcjonalnie: dodać inne owoce: truskawki, miąższ z Papai, Mango, Aceroli, Marakui
Sposób przygotowania:
Umieścić w blenderze zamrożone puree Acai (pokrojone w ćwiartki lub połamane na mniejsze kawałki), banan i 40 ml soku jabłkowego. Jeśli masz ochotę na inne owoce dodaj również, doskonale komponuje się awokado.
Uwaga 100% Acai jest bardzo twarde i trzeba być ostrożnym przy krojeniu. Zamrożone Acai zawsze kroimy na desce – nie trzymamy w „pionowo” w ręku.
Ponieważ nie chcemy słodzić nawet miodem, banan powinien być dojrzały a sok słodki.
Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. (ale nie za długo, powinno mieć konsystencję lodów)
Podawać w miseczce albo talerzu posypać granolą, udekorować plasterkami banana, kawałkami truskawek i jagodami.
Można posypać orzechami, wiórkami kokosowymi.