Acai bowl

Acai Bowl – Acai na Tigela

To doskonałe Brazylijskie śniadanie na upalne dni.

Acai Bowl to miłe ochłodzenie, a zarazem niezwykłe doładowanie witaminami i mikroelementami na cały dzień.

Acai na Tigela

 

 

 

Składniki:

  • 100-150g -puree Acai 100% (lub Acai z Guaraną – wtedy nie ma potrzeby słodzić)
  • łyżka miodu/syropu z Agawy
  • banan lub truskawki
  • około 40 ml soku pomarańczowego/jabłkowego, wody kokosowej lub mleka roślinnego
  • Opcjonalnie: dodać inne owoce: truskawki, miąższ z Papai, Mango, Marakui
  • Granola


Sposób przygotowania:

Zamrożone Acai pociąć/połamać na mniejsze kawałki (nie rozmrażać) włożyć na blendera, dodać pół banana lub parę truskawek, miód (jeśli użyjemy acai 100%).

Jeśli masz ochotę na inne owoce, dodaj również.

Zmiksować na gładką masę – sorbetu.

Podawać w miseczce albo talerzu udekorować plasterkami banana lub kawałkami truskawek i posypać granolą.