Lulo Wassail Cup
Wassail Cup – to w języku angielskim rodzaj rozgrzewającego, owocowego ponczu idealny na jesienne i zimowe dni.
- 180 gr puree Lulo FRUGY
- około 550 ml wody
- 1 torebka herbaty rumiankowej (może być z miodem)
- 1 jabłko nabite goździkami
- 1 jabłko w plasterkach (najlepiej „kruchy” gatunek)
- skórka z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
- gałka muszkatołowa (około 1/4 gałki lub mielona)
- starty, świeży imbir około 1-2 cm
- 2 czubate łyżeczki brązowego cukru lub 1,5 łyżki miodu do smaku
Dodajemy wszystko na patelnię. Dusimy na wolnym ogniu, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Odcedzić i podawać gorące w kubkach. Opcjonalnie zmiksować wszystko blenderem, powstanie wtedy gorące zielone smoothie.
Przed podaniem można posypać delikatnie cynamonem i wrzucić parę rodzynek, które podczas delektowania się gorącym ponchem staną się miękkie i nadadzą koleją nutę słodkości.
Ilość goździków, gałki muszkatołowej oraz imbiru uzależniona od naszych indywidualnych upodobań.
Można przygotować sobie od razu większą ilość, na kilka zimowych, mroźnych wieczorów.