Lulo Wassail Cup

 Wassail Cup – to w języku angielskim rodzaj rozgrzewającego, owocowego ponczu idealny na jesienne i zimowe dni.

  • 180 gr puree Lulo FRUGY 
  • około 550 ml wody
  • 1 torebka herbaty rumiankowej (może być z miodem)
  • 1 jabłko nabite goździkami
  • 1 jabłko w plasterkach (najlepiej „kruchy” gatunek)
  • skórka z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
  • gałka muszkatołowa (około 1/4 gałki lub mielona)
  • starty, świeży imbir około 1-2 cm
  • 2 czubate łyżeczki brązowego cukru lub 1,5 łyżki miodu do smaku

Dodajemy wszystko na patelnię. Dusimy na wolnym ogniu, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Odcedzić i podawać gorące w kubkach. Opcjonalnie zmiksować wszystko blenderem, powstanie wtedy gorące zielone smoothie.

Przed podaniem można  posypać delikatnie cynamonem i wrzucić parę rodzynek, które podczas delektowania się gorącym ponchem staną się miękkie i nadadzą koleją nutę słodkości.

Ilość goździków, gałki muszkatołowej oraz imbiru uzależniona od naszych indywidualnych upodobań.

Można przygotować sobie od razu większą ilość, na kilka zimowych, mroźnych wieczorów.

 

 

This website uses cookies.