Mus z Marakui to doskonały brazylijski deser w swej prostocie.
Brazylijska (żółta) marakuja – to odmiana kwaśna, dzięki temu mus tężeje bez dodatku żelatyny.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czas przygotowania max 10 minut.
Marakuję z pestkami będzie wykorzystana do polewy owocowej, w tym celu odcinamy ze 100 g mrożonki około 1/3 lub więcej. Odstawiamy w małej miseczce aby się rozmroziło.
Następnie Marakuję bez pestek (nie czekamy aż się rozmrozi) miksujemy blenderem ze śmietaną i mlekiem skondensowanym. Blender rozbije nam zamrożoną Marakuję i połączy z pozostałymi składnikami. Zakładamy końcówkę do ubijania śmietany i ustawiamy czas na około 4-5 minut. Gdy mus zgęstnieje, przelewamy do przygotowanych w między czasie np salaterek i odstawiamy do lodówki aby stężało.
Nasz mus przed podaniem polewamy rozmrożoną Marakują z pestkami.
This website uses cookies.