Acerola
Acerola – Malpighia glabra – Malpigia granatolistna
Owoc aceroli zwana jest w Polsce również Wiśnią z Barbados, jednakże powszechnie przyjęła się nazwa ACEROLA. W pracach historycznych i botanicznych można doszukać się wielu innych określeń owocu w zależności od miejsca jego uprawy, np.:
- West Indian Cherry
- Acerola West Indian
- Jamajka Cherry
- Ameruco
- Azarollo
Sam wyraz „ACEROLA” swoją etymologię wywodzi najprawdopodobniej z języka arabskiego. Słowa „az-zou’roûr” lub „az-zucrur” rozpowszechnione zostały przez pierwszych hiszpańskich odkrywców roślin. Istnieje również hipoteza dowodząca, że nazwa owocu została zaczerpnięta z języka ludów zamieszkałych na półwyspie Jukatan, dlatego też roślina pierwotnie mogłaby pochodzić z okolic półwyspu, a następnie być rozpowszechniona poprzez szlaki handlowe na tereny Meksyku, do Teksasu oraz dalsze rejony Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej. Historia pierwotnego pochodzenia owocu, stopniowego rozprzestrzeniania jego upraw, aż do odkrycia niezwykłych właściwości pełna jest do dziś nieznanych faktów.
Wiek XIX i początek XX odznaczały się bardzo intensywnymi działaniami i odkryciami w zakresie botaniki, biochemii oraz medycyny. Dzięki imperiom kolonialnym możliwe stało się badanie naturalnych surowców i pierwiastków znajdujących się w wielu nieznanych wcześniej i egzotycznych roślinach. Odkryto m.in. przełomowe właściwości chininy czy kauczuku. Jedne państwa dosłownie „wykradały” sadzonki i tajemnice uprawy drugim przełamując tym samym prawo do monopolu i drogiego eksportu. Zainteresowanie nowymi roślinami gwałtownie rosło i nie brakowało ludzi gotowych przemycać dobra naturalne lasów tropikalnych za pieniądze.
Znana anegdota głosi, że również nasiona Aceroli podlegały temu procederowi, a dokładniej istnieje opowieść o pewnej Brazylijce, która przemyciła 245 nasion zasadzonych następnie w ogrodach Uniwersytetu Federalnego w Pernambuco (Universidade Federal de Pernambuco -UFPE). Historyczne fakty również pokazują wędrówkę aceroli po świecie Ameryki Południowej i Środkowej. Uważa się, że roślina po raz pierwszy została przywieziona na tereny USA (Floryda) z Kuby pod koniec XIX w. W 1917 r. rośliny trafiają już oficjalnie do Ministerstwa Rolnictwa. Pierwsze badania eksperymentalne i laboratoryjne rozpoczynają się na terenie Puerto Rico, m.in. w szkole medycznej lokalnego uniwersytetu. Efektem tych prac było odkrycie w roku 1945, że owoc Aceroli jest niezwykle bogaty w kwas L-askorbinowy czyli
Naturalna, Lewoskrętna Witamina C
Automatycznie została założona plantacja 400 drzewek, a dzięki nieustannemu rozwojowi do 1954 roku istniało na samej wyspie już 30 tyś. drzewek w komercyjnej uprawie. Był to okres prawdziwego „boom’u”. Hodowcy zajęci byli selekcjonowaniem wysoko-askorbinowych klonów sadzonek i ulepszaniem metod uprawy, podczas gdy agronomowie studiowali efekty rosnącej popularności i regularnego spożycia. Mniejsze plantacje powstały na Jamajce, w Wenezueli, Gwatemali, Ghanie, Indiach, Filipinach i Australii, a nawet w Izraelu. Wiele sklepów z tzw. „naturalną-żywnością” promowało w tamtym okresie witaminę C pod różnymi postaciami owocu aceroli (proszku, kapsułek, soku, syropu).
Kilka tysięcy drzewek Aceroli zostało przeznaczonych do zasadzenia na placach szkolnych, aby zwiększyć poziom naturalnej witaminy C w diecie uczących się dzieci. Później, kiedy świat wkroczył w epokę wysokiego chemicznego przetwórstwa i coraz więcej naturalnych pierwiastków można było wyselekcjonować chemicznie i tworzyć ich tańsze substytuty z dłuższym terminem przydatności, acerola została zapomniana. Faktem jednak jest, że jej najlepsze jakościowo plantacje zostały ukierunkowane na produkcję składnika-suplementu żywności dla dzieci i niemowląt.
Acerola to tak na prawdę niewielkie drzewo liściaste lub duży krzew ( do 6 m), stosunkowo odporny na suszę, jednak źle znoszący niską temperaturę. Rośliny wymagają temperatur z zakresu min 10 oC do 30 oC i są bardzo wrażliwe na wiatr (płytki system korzeniowy uniemożliwia opieranie się silnym podmuchom). Liście Aceroli mają odcień ciemnej zieleni, a w pełni rozwinięte zyskują na swej powierzchni połysk. Często opadają w okresie długotrwałej suszy, lub z powodu niskich temperatur, jednakże szybko regenerują się podczas pory deszczowej. Kwiaty składające się z pięciu płatków w kolorze różowym lub różowo-białym mają średnicę ok. 1-2 cm i wyrastają w skupiskach 2-5 sztuk z jednej łodygi, a każdy z nich posiada 10 żółtych pręcików. Acerola kwitnie zwykle bez przerwy przez cały rok, jednakże na terenach gdzie występują pory roku rozwija się zazwyczaj w cyklach związanych z opadami deszczu.
Owoce Aceroli w zależności od odmiany są małe (1-3 cm), zaokrąglone i specyficznie spłaszczone podobnie jak owoce wiśni, ale podzielone na tzw. „płaty”, które sprawiają, że owoc wydaje się być złożony z trzech części. Mają jasny, czerwony kolor (rzadko żółto-pomarańczowy) i cienką skórkę, miąższ jest soczysty, kwaśny o delikatnym smaku, wewnątrz owocu znajdują się 3 pestki. Jednakże jego wadą jest stosunkowo łatwe uleganie zepsuciu, już po 3-4 godzinach widać różnicę w wyglądzie i jakości. Ulega on szybkiej fermentacji i nadaje się do spożycia, jako świeży owoc, jedynie w ciągu 3 do maksymalnie 5 dni. Z tej przyczyny rozwinięto różne sposoby przechowywania Aceroli, między innymi poprzez zamrożenie (mrożony miąższ, puree, pulpa z Aceroli) lub produkcję dżemów, galaretek, syropów i soków.
Owoce są niezwykle bogate w witaminę C, co czyni acerolę prawdziwą olimpijką wśród pozostałych, powszechnie znanych, naturalnych i nienaturalnych jej źródeł (nawet do 4000 mg na 100 g świeżej masy, przeciętnie jednak około 1500 mg czyli ok. 30 razy więcej niż cytryna). Zawiera ona również wiele innych substancji, takich jak :
- witamina A (bardzo dużo, nawet 1000-9500 μg w 100 g – patrz wynik testu poniżej),
- witamina B1,
- witamina B2,
- niacyna PP,
- białka,
- żelazo (ułatwiające przyswajanie witaminy C),
- fosfor,
- wapń,
- magnez,
- mangan,
- kwas jabłkowy
Acerola jest więc źródłem naturalnej witaminy C i A, o dużej wyjątkowej aktywności i w naturalnych kompleksach. Ta wyjątkowa kompozycja, według aktualnego stanu wiedzy, zwiększa działanie witaminy C w naszym organizmie i wzmaga produkcję przeciwciał, oraz znacznie wspomaga działanie przeciwutleniaczy.
W medycynie ludowej acerola była również używana w leczeniu biegunki i chorób wątroby. Pomocna okazywała się w terapii przewodu pokarmowego, za sprawą właściwości kwasu jabłkowego, fenolokwasów i garbników (substancje o tzw. działaniu prozdrowotnym cechujące się bardzo wysoką aktywnością przeciwutleniającą)
Przedstawiamy wyniki testu z 06.07.2016 r. na zawartość witaminy C w 100 ml soku z miąższem Aceroli (812 mg witaminy C w 100g naszego soku) oraz wynik testu wykonany w lutym 2010 r w przez Laboratorium akredytowane przez DANAK z Danii, gdzie zostało przebadane zamrożone puree Acerola z pomarańczą. Acerola-C-vitamin-test
Wynik badania na zawartość witaminy C oraz beta-karotenu w soku z miąższem z Aceroli Owoce z Dżungli
Wynik testu na zawartość prowitaminy A (beta-karotenu)
to : 1740 μg w 100 g naszego soku.
Naturalna witamina C jest dwa razy silniejsza, a tym samym skuteczniejsza niż ta dostępna w aptekach w formie tabletek. Produkowany w Brazylii naturalny sok z Aceroli, jest niezwykle popularny, a jednocześnie owoc jest wykorzystywany do uzupełniania składu żywności dla dzieci i niemowląt jako najlepszej jakości źródło witaminy C. Powszechnie dostępne są informacje o niebezpieczeństwie niedoboru witaminy C, choćby znany z opowieści pierwszych marynarzy szkorbut (zdrowi mężczyźni, pomimo wystarczającego zaopatrzenia statków pożywienie i wodę, tracili uzębienie i łatwo dosięgały ich inne choroby). Podobnie jest w obecnych czasach, gdzie największym zagrożeniem stała się monotonna dieta oraz popularne, tanie i łatwo dostępne posiłki w restauracjach typu Fast-food. Mogą one bardzo szybko zachwiać delikatną równowagę naszego organizmu, ponieważ nie magazynuje on witaminy C, a jej nadmiar jest po prostu wydalany. Bez pełnej dawki witaminy C, dzień po dniu, niezauważalnie, nasze zdrowie powoli się pogarsza. Oferowany przez nas mrożony miąższ z Aceroli polecamy również dla najmłodszych, w okresie występowania częstszych infekcji. Warto przecież zadbać o nasze dziecko profilaktycznie podając naturalną witaminę C.
Najczęstsze objawy braku witaminy C:
- słaba odporność na zakażenia i choroby
- kłopoty ze snem
- negatywne usposobienie
- osłabienie organizmu
- zwiększona podatność na ból
- obniżona wydolność fizyczna
- utrata apetytu
- nastroje depresyjne
- zmniejszona koncentracja
- bóle w stawach i mięśniach
Dlatego tak ważne jest stałe dostarczanie odpowiedniej dziennej dawki witaminy C. Acerola poprzez wysokie stężenie witaminy C w naturalnych kompleksach wykazuje pozytywne działanie w szerokim zakresie oddziaływania na ludzki organizm:
- Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich – korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C
- Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia
-
- prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych
- prawidłowego funkcjonowania kości
- prawidłowego funkcjonowania chrząstki
- prawidłowego funkcjonowania dziąseł
- prawidłowego funkcjonowania skóry
- prawidłowego funkcjonowania zębów
-
- Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
- Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego – wzmaga produkcję przeciwciał
- Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
- Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E
- Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza
Acerola wykazuje typowe działanie dla bioflawonoidów (naturalnych antyoksydantów występujących w roślinach) i witaminy C :
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- działa przeciwzapalnie,
- działa przeciwmiażdżycowo,
- działań odtruwających
- tonizacji (wzmacniania organizmu)
- moczopędnie (szczególnie w stanach przeziębienia i grypy)
- przeciwwysiękowo
Proponujemy 100% naturalną, lewoskrętną witaminę C zawartą w owocach Aceroli, które są jednym z niewielu na świecie tak bogatym jej źródłem. 100% sok z miąższem z owców Aceroli z „megadawką” naturalnej witaminy C: 2030 mg w butelce.
Uwaga, ze względu na szybkie utlenianie witaminy C w kontakcie z powietrzem (tj. tlenem O2), podjedliśmy decyzję o produkcji soku z Aceroli tylko w małych 250 ml butelkach. Z punktu widzenia optymalnego zachowania naturalnej witaminy C z Aceroli w butelce, lepiej jest otworzyć 2 małe butelki 250 ml niż jedną dużą 500 ml. Zaleca się dokładne zakręcanie butelki podczas przechowywania w lodówce.
Sugerujemy używać drewnianych lub plastikowych łyżeczek, ponieważ witamina C utlenia się również w kontakcie z metalem.
Ze względu na swój smak w naszej ofercie mamy dla ciebie również specjalny mix Aceroli z sokiem z pomarańczy, (80% Acerola 20% Pomarańcza).
Informacje o wartościach odżywczych 100 g pulpy z Aceroli | ||
Składniki | Wartość | GDA* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 32 kcal / 134 kJ | 1,6 % |
Węglowodany (g) | 7,6 | 2,53 % |
Białka (g) | 0,00 | 0,00 % |
Całkowita zawartość tłuszczu (g) | 0,00 | 0,00 % |
Tłuszcze nasycone (g) | 0,00 | 0,00 % |
Witamina C (mg) | 1100 | 1375 % |
Błonnik pokarmowy (g) | 1,10 | 4,4 % |
Wapń (mg) | 12,20 | 1,20 % |
Żelazo (mg) | 0,2 | 1,43 % |
Sód (mg) | 71 | 3 % |
* wartości w oparciu o dietę 2000 kcal |
Dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb.