Acerola

acerola

 

 

 

 

 

Acerola – Malpighia glabra – Malpigia granatolistna

Zwana jest w Polsce również Wiśnią z Barbados, jednakże powszechnie przyjęła się jej inna nazwa: ACEROLA. W pracach historycznych i botanicznych można doszukać się wielu innych określeń owocu w zależności od miejsca jego uprawy, np.:

  • West Indian Cherry
  • Acerola West Indian
  • Jamajka Cherry
  • Ameruco
  • Azarollo

Sam wyraz „ACEROLA” swoją etymologię wywodzi najprawdopodobniej z języka arabskiego. Słowa „az-zou’roûr” lub „az-zucrur” rozpowszechnione zostały przez pierwszych hiszpańskich odkrywców roślin. Istnieje również hipoteza dowodząca, że nazwa owocu została zaczerpnięta z języka ludów zamieszkałych na półwyspie Jukatan, dlatego też roślina pierwotnie mogłaby pochodzić z okolic półwyspu, a następnie być rozpowszechniona poprzez szlaki handlowe na tereny Meksyku, do Teksasu oraz dalsze rejony Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej. Historia pierwotnego pochodzenia owocu, stopniowego rozprzestrzeniania jego upraw, aż do odkrycia niezwykłych właściwości pełna jest do dziś nieznanych faktów. Wiek XIX i początek XX odznaczały się bardzo intensywnymi działaniami i odkryciami w zakresie botaniki, biochemii oraz medycyny. Dzięki imperiom kolonialnym możliwe stało się badanie naturalnych surowców i pierwiastków znajdujących się w wielu nieznanych wcześniej i egzotycznych roślinach. Odkryto m.in. przełomowe właściwości chininy czy kauczuku. Jedne państwa dosłownie „wykradały” sadzonki i tajemnice uprawy drugim przełamując tym samym prawo do monopolu i drogiego eksportu. Zainteresowanie nowymi roślinami gwałtownie rosło i nie brakowało ludzi gotowych przemycać dobra naturalne lasów tropikalnych za pieniądze. Znana anegdota głosi, że również nasiona Aceroli podlegały temu procederowi, a dokładniej istnieje opowieść o pewnej Brazylijce, która przemyciła 245 nasion zasadzonych następnie w ogrodach Uniwersytetu Federalnego w Pernambuco (Universidade Federal de Pernambuco -UFPE). Historyczne fakty również pokazują wędrówkę aceroli po świecie Ameryki Południowej i Środkowej. Uważa się, że roślina po raz pierwszy została przywieziona na tereny USA (Floryda) z Kuby pod koniec XIX w. W 1917 r. rośliny trafiają już oficjalnie do Ministerstwa Rolnictwa. Pierwsze badania eksperymentalne i laboratoryjne rozpoczynają się na terenie Puerto Rico, m.in. w szkole medycznej lokalnego uniwersytetu. Efektem tych prac było odkrycie w roku 1945, że owoc Aceroli jest niezwykle bogaty w kwas L-askorbinowy czyli

Naturalna, Lewoskrętna Witamina C

Automatycznie została założona plantacja 400 drzewek, a dzięki nieustannemu rozwojowi do 1954 roku istniało na samej wyspie już 30 tyś. drzewek w komercyjnej uprawie. Był to okres prawdziwego „boom’u”. Hodowcy zajęci byli selekcjonowaniem wysoko-askorbinowych klonów sadzonek i ulepszaniem metod uprawy, podczas gdy agronomowie studiowali efekty rosnącej popularności i regularnego spożycia. Mniejsze plantacje powstały na Jamajce, w Wenezueli, Gwatemali, Ghanie, Indiach, Filipinach i Australii, a nawet w Izraelu. Wiele sklepów z tzw. „naturalną-żywnością” promowało w tamtym okresie witaminę C pod różnymi postaciami owocu aceroli (proszku, kapsułek, soku, syropu). Kilka tysięcy drzewek Aceroli zostało przeznaczonych do zasadzenia na placach szkolnych, aby zwiększyć poziom naturalnej witaminy C w diecie uczących się dzieci. Później, kiedy świat wkroczył w epokę wysokiego chemicznego przetwórstwa i coraz więcej naturalnych pierwiastków można było wyselekcjonować chemicznie i tworzyć ich tańsze substytuty z dłuższym terminem przydatności, acerola została zapomniana. Faktem jednak jest, że jej najlepsze jakościowo plantacje zostały ukierunkowane na produkcję składnika-suplementu żywności dla dzieci i niemowląt. Kwiaty i owoc Aceroli

Acerola to tak na prawdę niewielkie drzewo liściaste lub duży krzew ( do 6 m), stosunkowo odporny na suszę, jednak źle znoszący niską temperaturę. Rośliny wymagają temperatur z zakresu min 10 oC do 30 oC i są bardzo wrażliwe na wiatr (płytki system korzeniowy uniemożliwia opieranie się silnym podmuchom). Liście Aceroli mają odcień ciemnej zieleni, a w pełni rozwinięte zyskują na swej powierzchni połysk. Często opadają w okresie długotrwałej suszy, lub z powodu niskich temperatur, jednakże szybko regenerują się podczas pory deszczowej. Kwiaty składające się z pięciu płatków w kolorze różowym lub różowo-białym mają średnicę ok. 1-2 cm i wyrastają w skupiskach 2-5 sztuk z jednej łodygi, a każdy z nich posiada 10 żółtych pręcików. Acerola kwitnie zwykle bez przerwy przez cały rok, jednakże na terenach gdzie występują pory roku rozwija się zazwyczaj w cyklach związanych z opadami deszczu. Acerolas

Owoce Aceroli w zależności od odmiany są małe (1-3 cm), zaokrąglone i specyficznie spłaszczone podobnie jak owoce wiśni, ale podzielone na tzw. „płaty”, które sprawiają, że owoc wydaje się być złożony z trzech części. Mają jasny, czerwony kolor (rzadko żółto-pomarańczowy) i cienką skórkę, miąższ jest soczysty, kwaśny o delikatnym smaku, wewnątrz owocu znajdują się 3 pestki. Jednakże jego wadą jest stosunkowo łatwe uleganie zepsuciu, już po 3-4 godzinach widać różnicę w wyglądzie i jakości. Ulega on szybkiej fermentacji i nadaje się do spożycia, jako świeży owoc, jedynie w ciągu 3 do maksymalnie 5 dni. Z tej przyczyny rozwinięto różne sposoby przechowywania Aceroli, między innymi poprzez zamrożenie (mrożony miąższ, puree, pulpa z Aceroli) lub produkcję dżemów, galaretek, syropów i soków. Sok z Aceroli

Owoce są niezwykle bogate w witaminę C, co czyni acerolę prawdziwą olimpijką wśród pozostałych, powszechnie znanych, naturalnych i nienaturalnych jej źródeł (nawet do 4000 mg na 100 g świeżej masy, przeciętnie jednak około 1500 mg czyli ok. 30 razy więcej niż cytryna). Zawiera ona również wiele innych substancji, takich jak :

  • witamina A (bardzo dużo, nawet  1000-9500 μg w 100 g – patrz wynik testu poniżej),
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • niacyna PP,
  • białka,
  • żelazo (ułatwiające przyswajanie witaminy C),
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • mangan,
  • kwas jabłkowy

Acerola jest więc źródłem naturalnej witaminy C i A, o dużej wyjątkowej aktywności i w naturalnych kompleksach. Ta wyjątkowa kompozycja, według aktualnego stanu wiedzy, zwiększa działanie witaminy C w naszym organizmie i wzmaga produkcję przeciwciał, oraz znacznie wspomaga działanie przeciwutleniaczy.

W medycynie ludowej acerola była również używana w leczeniu biegunki i chorób wątroby. Pomocna okazywała się w terapii przewodu pokarmowego, za sprawą właściwości kwasu jabłkowego, fenolokwasów i garbników (substancje o tzw. działaniu prozdrowotnym cechujące się bardzo wysoką aktywnością przeciwutleniającą)

Przedstawiamy wyniki testu z 06.07.2016 r. na zawartość witaminy C w 100 ml soku z miąższem Aceroli (812 mg witaminy C  w 100g naszego soku) oraz wynik testu wykonany w lutym 2010 r w przez Laboratorium akredytowane przez DANAK z Danii, gdzie zostało przebadane zamrożone puree Acerola z pomarańczą. Acerola-C-vitamin-test

Wynik badań: Beta-karotenu i witaminy C

 

 

 

Wynik badania na zawartość witaminy C oraz beta-karotenu w soku z miąższem z Aceroli Owoce z Dżungli

 

 

 

 

 

 

 

Wynik testu na zawartość prowitaminy A (beta-karotenu) 

to : 1740  μg w 100 g naszego soku.

Naturalna witamina C jest dwa razy silniejsza, a tym samym skuteczniejsza niż ta dostępna w aptekach w formie tabletek. Produkowany w Brazylii naturalny sok z Aceroli, jest niezwykle popularny, a jednocześnie owoc jest wykorzystywany do uzupełniania składu żywności dla dzieci i niemowląt jako najlepszej jakości źródło witaminy C. Powszechnie dostępne są informacje o niebezpieczeństwie niedoboru witaminy C, choćby znany z opowieści pierwszych marynarzy szkorbut (zdrowi mężczyźni, pomimo wystarczającego zaopatrzenia statków pożywienie i wodę, tracili uzębienie i łatwo dosięgały ich inne choroby). Podobnie jest w obecnych czasach, gdzie największym zagrożeniem stała się monotonna dieta oraz popularne, tanie i łatwo dostępne posiłki w restauracjach typu Fast-food. Mogą one bardzo szybko zachwiać delikatną równowagę naszego organizmu, ponieważ nie magazynuje on witaminy C, a jej nadmiar jest po prostu wydalany. Bez pełnej dawki witaminy C, dzień po dniu, niezauważalnie, nasze zdrowie powoli się pogarsza. Oferowany przez nas mrożony miąższ z Aceroli polecamy również dla najmłodszych, w okresie występowania częstszych infekcji. Warto przecież zadbać o nasze dziecko profilaktycznie podając naturalną witaminę C.

Najczęstsze objawy braku witaminy C:

  • słaba odporność na zakażenia i choroby
  • kłopoty ze snem
  • negatywne usposobienie
  • osłabienie organizmu
  • zwiększona podatność na ból
  • obniżona wydolność fizyczna
  • utrata apetytu
  • nastroje depresyjne
  • zmniejszona koncentracja
  • bóle w stawach i mięśniach

Dlatego tak ważne jest stałe dostarczanie odpowiedniej dziennej dawki witaminy C. Acerola poprzez wysokie stężenie witaminy C w naturalnych kompleksach wykazuje pozytywne działanie w szerokim zakresie oddziaływania na ludzki organizm:

  • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich – korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C
  • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia
      • prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych
      • prawidłowego funkcjonowania kości 
      • prawidłowego funkcjonowania chrząstki 
      • prawidłowego funkcjonowania dziąseł 
      • prawidłowego funkcjonowania skóry 
      • prawidłowego funkcjonowania zębów
  • Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego – wzmaga produkcję przeciwciał
  • Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
  • Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E
  • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza

Acerola wykazuje typowe działanie dla bioflawonoidów (naturalnych Acerola sok z miąższemantyoksydantów występujących w roślinach) i witaminy C :

  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • działa przeciwzapalnie,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • działań odtruwających
  • tonizacji (wzmacniania organizmu)
  • moczopędnie (szczególnie w stanach przeziębienia i grypy)
  • przeciwwysiękowo

Proponujemy 100% naturalną, lewoskrętną witaminę C zawartą w owocach Aceroli, które są jednym z niewielu na świecie tak bogatym jej źródłem. 100% sok z miąższem z owców Aceroli z „megadawką” naturalnej witaminy C: 2030 mg w butelce.

Uwaga, ze względu na szybkie utlenianie witaminy C w kontakcie z powietrzem (O2), podjedliśmy decyzję o produkcji soku z Aceroli tylko w małych 250 ml butelkach. Z punktu widzenia optymalnego zachowania naturalnej witaminy C z Aceroli w butelce lepiej jest otworzyć 2 małe butelki 250 ml niż jedną dużą 500 ml. Zaleca się dokładne zakręcanie butelki podczas przechowywania w lodówce.

Sugerujemy używać drewnianych lub plastikowych łyżeczek, ponieważ witamina C utlenia się również w kontakcie z metalem.

Ze względu na swój smak w naszej ofercie mamy dla ciebie również specjalny mix Aceroli z sokiem z pomarańczy, (80% Acerola 20% Pomarańcza).

Informacje o wartościach odżywczych 100 g pulpy z Aceroli
Składniki Wartość GDA*
Wartość energetyczna 32 kcal / 134 kJ 1,6 %
Węglowodany (g) 7,6 2,53 %
Białka (g) 0,00 0,00 %
Całkowita zawartość tłuszczu (g) 0,00 0,00 %
Tłuszcze nasycone (g) 0,00 0,00 %
Witamina C (mg) 1100 1375 %
Błonnik pokarmowy (g) 1,10 4,4 %
Wapń (mg) 12,20 1,20 %
Żelazo (mg) 0,2 1,43 %
Sód (mg) 71 3 %
* wartości w oparciu o dietę 2000 kcal

Dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb.