Graviola Guanabana

Graviola – Guanabana – Soursop

Flaszowiec Miękkociernisty

W Polsce owoc ma bardzo wiele nazw i często myślimy że Graviola i Guanabana to dwa różne owoce. Tymczasem to jeden i ten sam owoc z rodziny Annona. Aby usystematyzować nazewnictwo w Polce będziemy posługiwać się czterema najbardziej rozpowszechnionymi  określeniami:

  • Flaszowiec Miękkociernisty
  • Graviola
  • Guanabana
  • Soursop
Owoc Gravioli

Graviola

Prawidłowa polska nazwa to Flaszowiec Miękkociernisty, jednak częściej używana jest nazwa Graviola lub Guanabana rzadziej Soursop (z języka angielskiego).

Nazwa  Graviola przywędrowała do nas z Brazylii, gdzie nazywana jest również Araticum do Grande lub Jaca do Para.

W większości krajów hiszpańskojęzycznych używa się nazwy Guanabana. W niektórych rejonach Meksyku spotyka się nazwy jak Zopote de Viejas lub Cabeza de Negro,  a w Wenezueli Catoche. W Salwadorze owoc znany  jest  jako Guanaba, a w  Gwatemali jako Huanaba,  w Boliwii Sinini.  W Argentynie określany jako Anona de Puntitas lub Anona de Broquel.

Podróżując po francuskojęzycznych regionach świata tj Ameryce Środkowej, Afryce Zachodniej i Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie Wietnamu Północnego jest znany jako Corossol lub Cachiman épineux. Na półwyspie Malajskim może być nazywany Durian Belanda, Durian Maki lub Seri Kaya Belanda, natomiast w Tajlandii Thu-rian-khack.

owoc gravioli

Graviola Owoc

Graviola jest niewielkim drzewem, które dorasta maksymalnie do 7-10 m lub często dużym krzakiem. Jest rośliną wiecznie zieloną, z dużymi liśćmi naprzemianległymi, które mają
nieprzyjemny zapach. Liście są gładkie, podłużne, z dwóch stron ostro-zakończone o długości 6-20 cm i szerokości 2,5-6 cm. Górna część liści jest błyszcząca i ciemnozielona, a spód jaśniejszy i porowaty.

Kwiaty wyrastają pojedynczo lub zebrane w kilka na całej roślinie tzn. bezpośrednio z pnia, grubych konarów lub gałązek. Kwiaty Gravioli są pękate, w kształcie stożka, osadzone na krótkiej łodyżce z dwoma rządkami płatków. Zewnętrzne płatki żółto-zielone lekko się rozchylają, natomiast wewnętrzne ściśle przylegające są bladożółte ściśle przylegające.

Graviola to duży owoc.

Owoc Gravioli przekrojony

Przekrojony owoc Gravioli

Owoc Gravioli jest jednym z największych wśród owoców egzotycznych i często kształtem przypomina serce. Gdy dojrzeje dorasta do 10-30 cm długości i 15 cm szerokości, a waży od 1,5 do 6,5 kg. Guanabana ma miękką skórkę, która w smaku jest gorzka i niejadalna. Pokryta jest niewielkimi, lekko zakrzywionymi kolcami są one miękkie i elastyczne. Skórka jest ciemnozielona gdy jest niedojrzała, staje się miękka i żółtozielona gdy dojrzeje. Miąższ Gravioli podzielony jest na soczyste, włókniste segmenty, w których można znaleźć czarne, twarde pestki (do 2 cm wielkości). Miąższ jest biały lub lekko kremowy i łatwo oddzielić go od skórki gdy owoc jest dojrzały. Soki i przetwory z gravioli również mają jasny biało-kremowy kolor.

Flaszowiec Miękkociernisty smakuje wyjątkowo, ma niepowtarzalny zapach i smak. Niektórzy porównują go do ananasa z lekko kwaskowatą i piżmową nutą. Jednak wydaje się bezpodstawne porównanie smaku Gravioli do innych owoców, jest to po prostu wyjątkowy i egzotyczny owoc – tak smakują tropiki. Graviola to bardzo smaczny owoc, w Ameryce Południowej często wykorzystywany w deserach oraz koktajlach. Doskonale łączy się z świeżo wyciskanym sokiem jabłkowym lub pomarańczowym.

Graviola pochodzi z tropikalnych regionów Ameryki Południowej i od okresu wielkich odkryć geograficznych zawędrowała do wszystkich tropikalnych rejonów świata.  Obecnie Guanabana uprawiana jest od Meksyku i Florydę przez Wyspy Karaibskie przez Brazylię, Kolumbię aż do północnych regionów Argentyny.  Roślinę można spotkać również w  Afryce, południowo-wschodniej  Azji, Australii a nawet w Izraelu.

Graviola / Guanabana wykazuje działanie :

  • anty-mutageniczne
  • przeciwwirusowe
  • szerokie spektrum działania w leczeniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybicznym, wewnętrzne jak i zewnętrzne
  • przeciw-pasożytnicze
  • hipotensyjne (obniża ciśnienie krwi), rozszerza naczynia krwionośne
  • antydepresyjne, obniża stres i zaburzenia nerwowe
  • zmniejszające gorączkę

Graviola zawiera bardzo dużo witamin z grupy B oraz witaminę C, znacznych ilościach niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów jak :

 Informacje o zawartości witamin w 100 g Gravioli
 SKŁADNIK WARTOŚĆ GDA*
 Witamina C  20,6 mg  25 %
 Tiamina (witamina B1)  0,07 mg  6 %
 Ryboflawina (witamina B2)  0,05 mg  4 %
 Niacyna (witamina B3)  0,9 mg  6 %
 Cholina (witamina B4)  7,6 mg  2%
 Kwas pantotenowy (witamina B5)  0,253 mg  5 %
 Witamina B6  0,059 mg  5 %
 Kwas foliowy (witamina B9)  14 ug  4 %
* wartości w oparciu o dietę 2000 kcal

 

Oprócz witamin Groviola posiada również metale śladowe :

Wapnia (1%) 14 mg
Żelaza (5%), 0,6 mg
Magnez (6%) 21 mg
Fosforu (4%) 27 mg
Potas (6%) 278 mg
Sodu (1%), 14 mg
Cynku (1%) 0,1 mg

Uwaga !!!
Nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki obniżające ciśnienie, kobiety w ciąży oraz nie należy łączyć z lekami (suplementami) polepszające ATP (adenozynotrifosforanu) jak np. Koenzym Q10.
Należy pamiętać o uzupełnianiu flory bakteryjnej, ponieważ długotrwałe spożywanie Gravioli może powodować wyjałowienie naszego układu pokarmowego.

Graviola/Guanabana już dostępna,

zapraszamy do naszego

sklepu internetowego www.owocezdzungli.pl

Informacje o wartościach odżywczych 100 g puree z Gravioli
Składniki Wartość GDA*
Wartość energetyczna 60 kcal 2,4 %
Węglowodany (g) 14,09 3,97 %
Białka (g) 1,00 2,00 %
Całkowita zawartość tłuszczu (g) 0,40 0,50 %
Tłuszcze nasycone (g) 0,00 0,00 %
Błonnik pokarmowy (g) 1,10 3,67 %
Wapń (mg) 24,00 3,00 %
Żelazo (mg) 0,5 3,60 %
Sód (g) 0,00 0,00 %
* wartości w oparciu o dietę 2000 kcal