Cacao Białe Kakao
Znane na świecie kakao kojarzone jest z przede wszystkim z proszkiem kakaowym o ciemno brązowym kolorze, które wykorzystywane jest w produkcji czekolady. Jednak niewiele osób wie, że z ziaren kakao pozyskuje się również sok, który potocznie określa się białym kakao. Sok ten charakteryzuje się niepowtarzalnym, oryginalnym smakiem, o pysznej kremowej i delikatnej kwaskowatej nucie. Jest wspaniałą bazą do mieszania z innymi sokami owocowymi lub owocami np. bananem, mango, grejpfrutem różowym. Owoc kakaowca zawiera dużo witamin i minerałów oraz podobnie jak „raw cacao” w antyoksydanty. Poza tym sok z miąższem jest bardzo bogaty w białko co czyni go popularnym napojem energetycznym w brazylijskich siłowniach przed, podczas i po treningu.
Informacje o wartościach odżywczych 100 g | ||
Składniki | Wartość | GDA* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 71 kcal | 2,8 % |
Węglowodany (g) | 16,5 | 4,40 % |
Białka (g) | 2,8 | 5,6 % |
Tłuszcze (g) | 16,5 | 20,63 % |
Tłuszcze nasycone (g) | 0 | 0 % |
Cholesterol (g) | 0 | 0 % |
Błonnik pokarmowy (g) | 1,1 | 3,67 % |
Wapń (mg) | 6 | 0,75 % |
Żelazo (mg) | 0,7 | 5 % |
Sód (mg) | 0 | 0,0 % |
* wartości w oparciu o dietę 2000 kcal lub 8400 kJ. |