Lulo Wassail Cup

 Wassail Cup – to w języku angielskim rodzaj rozgrzewającego, owocowego ponczu idealny na jesienne i zimowe dni.

  • 180 gr puree Lulo FRUGY składniki Lulo wassail Cup
  • około 550 ml wody
  • 1 torebka herbaty rumiankowej (może być z miodem)
  • 1 jabłko nabite goździkami
  • 1 jabłko w plasterkach (najlepiej „kruchy” gatunek)
  • skórka z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
  • gałka muszkatołowa (około 1/4 gałki lub mielona)
  • starty, świeży imbir około 1-2 cm
  • 2 czubate łyżeczki brązowego cukru lub 1,5 łyżki miodu do smaku

Dodajemy wszystko na patelnię. Dusimy na wolnym ogniu, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Odcedzić i podawać gorące w kubkach. Opcjonalnie zmiksować wszystko blenderem, powstanie wtedy gorące zielone smoothie.

Przed podaniem można  posypać delikatnie cynamonem i wrzucić parę rodzynek, które podczas delektowania się gorącym ponchem staną się miękkie i nadadzą koleją nutę słodkości.

Ilość goździków, gałki muszkatołowej oraz imbiru uzależniona od naszych indywidualnych upodobań.

Można przygotować sobie od razu większą ilość, na kilka zimowych, mroźnych wieczorów.

Grzaniec z Lulo