Limonka

LimonkaLimonka

Lima nazywana częściej Limonką znana jest na całym świecie przez swój przyjemny, kwaśny smak i swoje właściwości lecznicze. Limonki często są używane w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Z soku można przygotować napój idealny na gorące letnie dni: słynną lemoniadę. Jest również niezbędnym składnikiem brazylijskiego drinka Caipirinha.

Właściwości odżywcze

Główne składniki limonki to kwas cytrynowy, witamina C i bioflawonoidy.

 

Informacje o wartościach odżywczych 100 g
Składniki Wartość GDA*
Wartość energetyczna 24 kcal / 101 kJ 1,2%
Węglowodanów (g) 8,2 2,7%
Białka (g) 0,4 0,5 %
Całkowita zawartość tłuszczu (g) 0,1 0,2 %
Tłuszcze nasycone (g) 0 0,0 %
Tłuszcze jednonienasycone (g) 0 0,0 %
Tłuszczów wielonienasyconych (g) 0,0 0,0 %
Cholesterolu (mg) 0 0,0 %
Błonnik pokarmowy (g) 0,4 2 %
Wapnia (mg) 6,7 0,7 %
Żelazo (mg) 0 0,0 %
Sód (mg) 0 0,0 %
* * wartości w oparciu o dietę 2000 kcal.